Haltepertő

Hozzávalók 4 személyre:

  • Pontyfilé 80 dkg
  • Liszt 10 dkg
  • Paprika 0,5 dkg
  • Zsemlemorzsa  10 dkg
  • Só 0,1 dkg
  • Bors 0,05 dkg
  • Ételízesítő 0,1 dkg
  • Hal-fűszerkeverék 0,1 dkg
  • Lilahagyma 30 dkg
  • Étolaj 20 dkg
  • Citrom 1 db
  • Zöldpaprika 1 db
  • Snidling 1 cs.
Makói haltepertő
Egy nagyon egyszerű étel receptje következik, melyet az országban leginkább a Dél-alföldön készítenek. A Szegedi haltepertő elkészítésénél az első lépés, hogy egy tálba lisztet öntünk, teszünk hozzá egy kis zsemlemorzsát és halfűszer keveréket, sót, borsot, ételízesítőt és őrölt piros paprikát. Mindezt összekeverjük, mert ebbe fogjuk majd beleforgatni a halcsíkokat. Ahhoz, hogy a halcsíkok elkészüljenek a halfilét vágódeszkára helyezzük, egy késsel az Y szálkákat átvágjuk. A filé alsó részét használjuk, mely teljesen szálkamentes. Ezt ízlés szerint vághatjuk kockákra, vagy csíkokra is. Miután a kellő mennyiséget feldaraboltuk, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, ételízesítővel megszórjuk. Az előzőleg elkészített paprikás, fűszeres lisztben megforgatjuk és bő forró olajban ropogósra megsütjük. Miután elkészült, a zsiradék felitatásához papírtörlővel bélelt tálba szedjük ki. A tálalás ezután történhet hal vagy hegedű formájú tányérra, de a hagyományos tányér is megfelelő. Friss zöldségekkel, lila hagymával, snidling hagymával díszíthetjük.